CO2 is een term die de veel gebruikt wordt. Maar wat is koolmonoxide eigenlijk? En wat zijn de gevaren er van? Waarom moeten wij onszelf hier tegen beschermen?
Wat is CO eigenlijk?
CO wordt ook wel koolstofdioxide genoemd. Het is een gas dat van nature voorkomt in de atmosfeer van de aarde. CO komt via verschillende manieren vrij. Onder andere door de uitstoot die plaats vindt door verbranding van bijvoorbeeld fossiele brandstoffen zal olie, aardgas en kolen. Maar ook mensen en dieren stoten CO uit bij het uitademen.
Wat zijn de gevaren:
Het is belangrijk om CO waardes goed in beeld te hebben. Het kan levens redden aangezien een teveel van CO in een gesloten ruimte levensgevaarlijk kan zijn. Helaas lees je nog steeds in het nieuws berichten over ongelukken met een CO-vergiftiging met soms overlijden tot gevolg.
Een te hoge concentratie van CO is giftig voor mensen
Een CO vergiftiging kan zich op meerdere manieren laten zien, dit hangt af van de concentratie inde de ruimte waar de persoon zich bevindt. Symptomen hiervan kunnen uiteenlopen van hoofdpijn, tot bewusteloosheid en overlijden door verstikking.
CO verdringt de O2
CO is zwaarder dan lucht en kan zich ontwikkelen als een deken. In een kleine ruimte of afgesloten ruimte kan dat de lucht verdringen. Hierdoor komt je in een ruimte met een te hoog CO uiteindelijk zuurstof tekort.
Hoe ontwikkeld CO zich:
CO komt op veel verschillende manieren in onze lucht terecht. De meeste mensen kennen de situatie van bijvoorbeeld een gaskachel die teveel co uitstoot. Gelukkig hebben de meeste mensen een CO melder hangen bij de cv ketel om de waardes in de gaten te houden. CO2 ontstaat voornamelijk bij een onvolledige verbranding.
De gevaren waar we meestal geen rekening mee houden zijn we zelf. Door teveel medewerkers in 1 ruimte zoals in kantoren, vergaderruimte en kantines. Ook in scholen en op de kinderdagopvang is er een risico dat er teveel mensen in 1 ruimte of lokaal zitten, met name als we in de winter de ramen dicht houden.
Daarbij zijn gebouwen steeds beter geïsoleerd. Dit is natuurlijk goed voor het energie verbruik maar betekend wel dat er veel minder ventilatie is.
Problemen voorkomen:
In de natuur wordt een deel van de CO uitstoot opgevangen door bomen en planten, en in de zee door bijvoorbeeld plankton. In gebouwen zult u dit zelf moeten aanpakken. Dit kan door goede ventilatie en gebruik van planten of door actief gebruik te maken van luchtzuivering. Maar omdat er in ruimtes vaak veel veranderd door bijvoorbeeld het aantal mensen dat er aan het werk is of indien er gekookt wordt is het belangrijk om deze waarde ook actief te meten. Hierdoor kunt u ervoor zorgen dat het binnenklimaat optimaal is en dat er zo min mogelijk gezondheidsrisico’s zijn.
Comentários